Vi lämnade Aber Wrach kl 06 tillsammans med Izusa och Balthazar (som skulle gå till Brest). Vi skulle vara ute vid kardinalmärket (sjömärke) som låg utanför vid kl 07. Vi hade även en ström att passa innan kl 10 nere vid sundet utanför Le Conquet vårat mål var Camaret-sur-Mer. Vi fick gå för motor hela vägen och hade fint regn när vi började men som senare upphörde. När gryningen kom fick vi sällskap av många delfiner runt våra båtar. Vi kom fram vid 13 tiden. Vi tog oss in i inre hamnen och fick en plats långsida. Hamnkaptenen lyste med sin frånvaro men vi fick koden till dusch och toalett av en annan seglare som låg i hamnen. Efter att besökt dusch och toalett beslöt vi att vi får duscha på båten. Det var gemensamt duschrum för killar och tjejer dessutom väldigt ofräscht.

Vi tog en promenad till affären som var fantastisk, köttdisk och ost disk. Annars hade inte stan så mycket att erbjuda. Bra bageri och mest restauranger. Men vi hittade en skaldjursleverantör som man kunde handla av direkt. Camaret-sur-Mer har en gång i tiden varit en av de största hummerhamnarna i Frankrike.  Så det blev hummerklor och ostron.

Det vi blev överväldigade av var den fantastiska naturen. Vi promenerade längst kustlinjen och kom till stranden Plage de Pen had. Vägen dit var nästan som att vandra i fjällen. Vilket gjorde oss glada då vi i år inte hunnit med den årliga fjällvandringen i Sverige p.g.a att vi skulle åka iväg. En av dagarna som vi gick fick vi sällskap av en liten hund. Han gick med oss i en timme. Men när vi stötte på kaninjägare som hade jakthundar och sköt vände han och sprang. Man kunde även ta vägen genom stad och komma till Pointe de Pen-Hir. Härlig utsikt över Atlanten som vi bara väntade på att få segla över.

Även båten Joy – Roger och Rocio som vi haft kontakt med via messenger kom in till Camaret. Dom bjöd oss på middag, gott och trevligt.

Vi fick även tag i en segelmakaren som hjälpte oss att göra nya dynema linor till dingen. Som vi behövde byta ut och passade även på att göra två extra.

Våra vänner på Balthazar kom in och gjorde en kajstuds. På kvällen tog vi en öl tillsammans och dom berättade hur man kunde ta sig längs kusten och gå från La Rochelle till Santander istället för Biscayan. Dom tyckte vi skulle följa med men vädret var fortfarande osäkert och vi ville inte bli inblåsta längst kusten. Vi kom fram till att vi skulle ha det som en plan B om inte vädret blev bättre om några dagar. Vi behövde ett väderfönster på 3-4 dagar för att komma över Biscaya.  Prognoserna hade hittills inte varit stabila. Vilket gjorde att vi var väldigt osäkra. Det var flera båtar som skulle lämna alla gick och små pratade och frågade varandra var deras plan var.

Men efter 4 dagar började vi se att den började stabilisera sig. Vi började förbereda oss för överfart, tog upp dingen på däck och började att se över grabbag/panikväska. Under våra förberedelser kom Sergai och Angelika  ägarna till s/y Loma och frågade oss när vi tänkte åka. Vi berättade om våra tankar och sa att dom gärna fick göra oss sällskap.  Dom låg inne i Brest och tänkte komma ut och lägga sig i den yttre hamnen dagen därpå. Vi byte telefonnummer och skulle höras av.

Slutligen blev det den 18 oktober som vi skulle lämna kl 8,20. Det vi var oroliga för var vågorna. Det visade 3,2 meter och 9 sek. Men annars såg det bra ut. Inte så mycket vind men nu skulle vi över så om det skulle bli för motor.

Sista kvällen bjöd vi besättningen på Izuza och Joy på thaimiddag.

 

Translate »