Planen var att segla ner till Peniche och stanna över dagen då det skulle bli sämre väder. Under natten får vi mycket dimma och mareld. Det var häftigt när delfinerna kom och lekte, marelden gjorde att det blev spår i vattnet som raketer. Eftersom vi får bra vindar och vågorna med oss så ligger vi före i tidsplaneringen och bestämmer oss för att hoppa över Peniche pga att vi passerar där kl 02 på natten och kommer hinna in i hamn. Vi kommer in till Cascais på morgonen och när vi checkat in sover vi några timmar.

Vi funderade på att stanna en natt för att ta oss in till Lissabons hamn dagen där på. Men vi får under dagen veta att det inte fanns någon plats så vi beslutar oss för att stanna. Dessutom hade vi fått tips om att Cascais skulle vara bra och tåget skulle ta 20 minuter in till Lissabon.

På eftermiddagen kommer en av Jannes äldsta vänner Krippa som bor i Cascais ner och hälsar på.  Krippa som själv har seglat runt i 4 år tycker det var roligt att få se Emma och har även mycket att berätta om sin resa för oss. Kvällen avslutas med att Krippa bjuder oss på middag på restaurang 3GOMES som ligger uppe i bergen. Jätte gott och trevligt.

Vi börjar nästa dag med powerwalk på strandpromenaden sen vidare upp till Mercado da vila med fantastiskt utbud av mat. Kocken(Janne) handlade kryddor, bröd, ost och korvar.
Krippa kom efter luch och tog oss upp i bergen på rundtur. Hamnade på ännu en marknad mer ost, frukt och vin för 15 kr flaskan inhandlades. Vi åker ner till Praia das Macas  som är en fantastisk strand. Hoppades på att få se surfare men det var inte så höga vågor så det blev en fika. Vi käkar en pizza nere i Cascias innan vi åker till Emma.

På söndagen tog vi tåget in till Lissabon. Åkte spårvagn nr 28 i Alfama. Hamnade oxå på något som liknade restaurangernas dag. Man fick prova äta lite av inhemska produkter så det blev lunchen.

 

På eftermiddagen åkte vi till svenskbåten Ambika som låg i Marina Parque. Det tog lika lång tid att åka buss dit som det tog att åka tåg från Cascais in till Lissabon (20 min). Jätte trevliga och vi försökte övertala dom att göra oss sällskap ner vidare till Faro.

 

Krippa tog oss med till Sintra och vi var uppe vid Penapalatset som är ett tidigare kungligt palats, är ett världsarv sedan 1995. Jätte fantastiskt palats. Tyvärr fick man inte ta några bilder på insidan, Men det var lika vacker som på utsidan. Vi borde köpt biljetter på internet så hade vi sluppit stå i kö det var jätte kallt. Men det var det värt. Runt palatset finns en fantastisk park som man kan vandra runt i flera timmar. Kung Ferdinand beordrade även att Penas park skulle planteras i slottets omgivningar i stil med de romantiska trädgårdarna på den tiden, med slingrande stigar, paviljonger och stenbänkar placerade på olika ställen längs dess vägar, liksom träd och andra växter härrörande från jordens fyra hörnen. På detta drog kungen nytta av det milda och fuktiga klimatet i Sintras berg för att skapa en helt ny och exotiska park med över femhundra olika trädarter.

Lunch blev det nere i Sintra. Passade på att åka förbi ett byggvaruhus eftersom Krippa hade bil. Eftersom vattnet nu börjar innehålla mycket klor, behövde vi inhandla kolfilter. Kvällen avslutade vi på Emma med middag. Vi är överförtjusta i Cascais och Lissabon.

Efter 5 härliga dagar kastade vi loss kl 14 för att ta oss ner till Algarvekusten. Det var problem med att det var höga vågor upp till 4-5 meter längst hela kusten. Flera av våra vänner har varit fast upp vid Porto och Muxia. Men enligt prognosen ska vågorna lägga sig på eftermiddagen. Så vi har beslutat att åka och köra en nattsegling ner till Sagres. Vi får ingen vind men däremot vågor när vi kommer ut. Vågorna lägger sig och vinden kommer framåt kvällen så att vi kan hissa storen och genuan. Men under natten lägger sig vinden så det blir motor. Morgontimmarna blir skumpiga då vågorna kommer tillbaka.

Translate »