Efter att vi kommit till Tyskland konstatera vi att det inte fanns någon ledig hamn som klara av vårat djup. Vi beslöt då att köra till nattsegling till Heiligenhafen. Vilket innebar att vi skulle passera en trafikzon utanför Rostock. Kändes lite sådär. Men vädret skulle vara lugnt vilket kändes bra. Kapten fixade detta med hjälp av radar, AIS och plotter. Vädret mojnade först på morgonen och som vanligt motvind.Vi började ändå gilla nattkörningarna, man hinner fundera på mycket.

Eftersom detta var våran första resa med båt till Tyskland hade vi aldrig förtöjt mellan pålar. Men stort tack till Svärdh Helena som hade lektion på avseglar festen hur man skulle få till ”lassokast” över pålen. Det gick galant.

Vårat försäkringsbolag hade mailat att vi måste ta upp Emma och även anlita en besiktningsman. Vi ifrågasatte detta eftersom vi hade vänner som inte behövt detta. Om vi skickade in bilder på vissa delar på båten skulle det räcka. Efter att vi skickat sista bilderna till försäkringsbolaget hoppa vi i bingen. Sov några timmar, när vi vakna hade vi fått ok från försäkringsbolaget vilket känns så bra.

Vädret efter Kiel såg inte så bra ut och eftersom det var strålande sol och värme tänkte vi att vi stannar några dagar. Man kunde köpa fisk direkt av fiskaren i hamnen. Den härliga stranden var som gjord för morgonpromenader. Kändes skönt efter allt stilla sittande. I hamnen fanns ett bageri så varje morgon köpte vi nybakat. Vid fiskehamnen kunde man köpa fish and chips så det provade vi till lunch en dag.

En dag hade vi planerat att gå för att köpa öl och vin. När vi kom ut på bryggan kom Olle som hade båten rakt över och erbjöd oss skjuts upp till affären, mot att vi köpte ut öl och cola så slapp han betala pant. Vi tyckte det var super bra, men det blev kanske lite mer än vad vi hade tänkt oss.

Vi har haft kontakt med Jan och Birgitta med båten Izusa via VHF. Dom kom in sent en kväll. Vi hjälpte dom med att hitta plats och sen bjöd vi dom på Björkens fisksoppa. Jätte roligt eftersom vi konstaterade att dom också skulle gå Viking Explorer 2020.

Vi bestämde oss för att lämna efter två nätter men mötes av kuling vindar och i näbben. Inget för oss. Så vi vände tillbaka och efter tredje natten bestämde vi oss att lämna Heiligenhafen tillsammans med Izusa för att ta oss ner till Kiel. Vi var oroliga för gammal sjö och vindprognoser svängde hela tiden. Låg även ett skjutfält utanför som vi var tvungna att ta hänsyn till. Men vid kl:21 kastade vi loss. Natten gick bra. Vi hissade kryssen och körde motor som gjorde att vi höll god fart.

Vi tog sikte på Strande och kom in i hamn kl 03. Det hade börjat blåsa så våra headset var toppen i mörkret att kommunicera via. Sen i säng några timmar kl 10 blev vi väckta då vi lagt till på fel brygga.
Detta var vi fullt medvetna om men tog en chansning. Vi kastade loss och regnet öste ner men det var bara att bita ihop. Vidare ner till Stickenhörn där vi hittade en båtplatsplats med grön markering (som vi fått lära oss röd var upptagen).

Vi tog bussen in till Kiel och skulle köpa antennkabel till förstärkare wi-fi dessvärre fanns det ingen.

Translate »