På svaj i Tazacorte

Seglar iväg kl 08 den 23 mars mot La Palma. Vi hade halvvind 10-15 knop. Men när vi vid 15- tiden rundade sydspetsen dog vinden. Bara att starta motorn och vi fick sällskap av några delfiner. Det var svårt att få plats i hamnen Tazacorte så det blev att svaja. En dag åkte vi bussen till Los Ilanos som ligger 30 min bort, jättemysig stad. Härliga gränder med vackra hus. När vi kom hem på kvällen mötte vi fiskarna som kom in med tonfisk som vägde säkert 200 kilo. Båtarna var mindre än fisken.

Vi fick 3 nätter i Tazacorte . Sen när tallrikarna åker av bordet pga stora dyningar/vågor som kommer in i viken och nattsömnen blev obefintlig då tyckte vi att det var dax att segla vidare. Ringde vi in till hamnen i Tazarcorte för att höra om det fanns plats. Ingen plats och vi behövde PCR test.

Vi tänkte konstigt vi kom den 23:e till La Palma (vi har ju varit i land) men var ju inte inregistrerade och nya påsk reglerna gäller mellan 26:e mars – 9:e april. Sen gick det upp ett ljus för oss, gäller alla öarna under denna period oavsett vilken nivå man är i. Vad gör vi nu…skulle vi inte kunna gå iland på 14 dagar.

Janne åker över till David på Chamade. Dom var på väg upp till Santa Cruz La Palma. David ringde för säkerhets skull och ingen test behövdes (olika bud hela tiden) det fanns även plats till oss. Full rulle packa ihop och dra iväg. Fick fin segling. Lite höga vågor men eftersom vi hade medvind berördes inte Emma.

 

Tonfiske i Tazarcorte
La Palma
Dricka paus i Los Ilanos
La Palma

Brandlarmet går

Brandlarmet går, sen går nästa ute vid navigeringsbordet….Vi hade precis lagt ner huvudet på kudden när det händer. På med kläder ut och ser att det ryker från motorrummet. Öppnar och konstaterar att det är ånga. Det visar sig att termostaten i varmvattenberedare har gått sönder och en slang har lossnat. Vilken tur att vi var på båten. Janne fixar slangen och termostaten får vi byta i Las Palmas. Nu vet vi att brandlarmen fungerar iallafall.

 

Fick bananer

Vi åker runt

Efter en vecka på La Palma besökt vi saltgruvan, rom fabrik, cigarrfabrik, vingård, vandrat, hällristningar, stjärnskådning på natten, jagat bananstock, marknader, blombalkonger. Vi har smakat pressade sockerrör galet gott och även en ny kaffevariant barraquito den är super god men inte så hälsosam.

Även upp till Roque De Las Muchachos som ligger 2423 möh. Jätte fin utsikt.

Vi skulle självklart åka upp på natten också och se på stjärnhimlen. När vi efter 1 timme har åkt en slingrig väf upp med stenras och annat så blåser det kraftigt och är 4 grader. Blir inte långvariga. På vägen ner kommer vi på att det är utegångsförbud pga av coronan, men vi klarar oss.

 

Cigarr tillverkning
Ny favorit barraquito
Drakblodsträd Dragon tree
Fyren i Fuencaliente
Mercadillo del Agricultor de Puntagorda
Salinas de Fuencaliente
Salinas de Fuencaliente

7 klimatzoner

Vädret är bra men eftersom det är 7 klimatzoner är det stor skillnad på temperaturen på ön. Kan skilja 14 grader från ena till andra sidan.

På större delen av ön odlas bananer (vart man än ser bara bananodlingar). Vi stannade vid en banan kooperativ och frågade om  vi kunde få köpa en banan stock, det gick inte men vi fick hur mycket bananer som helst På nordväst sidan såg vi mer vinrankor men även tobak och sockerrör odlas på ön.

 

Roque De Las Muchachos
Roque De Las Muchachos
Roque De Las Muchachos
Roque De Las Muchachos

Vandringar

Med sina 1000 km av vandringsleder är det svårt att välja.

Men våran första vandring blev upp till Espigon Atravesado, vi gick fel skulle till vattenfallet Sendero la Cascada som ligger bredvid. Men vi insåg vårt misstag när vi gått hälften och vi mötte ett annat par som tyckte vi skulle gå till toppen. Vilket vi gjorde, blev mycket uppför men det var det värt.

Sen blev det Montana la Baauita som är en del av Ruta de los volcanes, som ska ta 7 dagar om man går hela. Vi parkerade bilen uppe vid El Pinar där fanns trevligt område med grillar, klätterställningen mm. Flera leder utgick därifrån.

Sista vandringen blev den längsta 4 tim och tog oss till Coloured waterfall. Gick i flodfåran och på vissa ställen var det så blött att vi fick ta av oss skorna. När vi närmade oss vattenfallet började vattnet skifta i olika färger. Det var en annorlunda men vacker vandring.

Gillar du att vandra åk till La Palma.

Montana la Baauita
Espigon Atravesado
Coloured waterfall
Coloured waterfall
Montana la Baauita
Montana la Baauita
Coloured waterfall
Emma i Santa Cruz la Palma

Möts igen

Nu har nästan alla båtar som vi mötte i Porto Santo kommer in i hamnen. Roligt att träffa alla igen och höra vart dom har seglat. Vi träffade även ett svenskt par Micke och Ann-Marie på båten EOS. Dom var nu på väg hem till Sverige och varit ute i massa år.

Hamnen vi ligger i är jätte fin. Hamnen är fin bra duschar varmt vatten och inga begränsningar. Billigt att tvätta oxå. Det är lite festade och mycket musik från restaurangerna som ligger vid hamnen.

Translate »