Vi hade aldrig varit på Madeira men hört att det ska skulle vara underbart. Innan vi fick gå iland måste vi göra covid-19 test även fylla i ett formulär på madeirasafe.co.

Marineros kom ut och möte oss och hjälpte oss att komma in i hamnen. Man informera oss att vi skulle ta proverna nästa dag. Under tiden fick vi inte gå iland. Men det var helt ok vi var trötta efter seglingen så det blev en tidig kväll.

På morgonen därpå kom hamnkillen med färskt bröd och hämta oss för att ta prover. Vi fick gå in en och en och börja med att ta temp nästa vara att köra upp pinne rakt upp i näsan, dessutom i båda inte så skönt. Dagen därpå kom hamnkillen och sa att provet var negativt och kollade bara temp en sista gång. Munskydd verkar var lite si och så med. Ingen i hamnen bar några. Men vi beslöt att vi alltid skulle ha dom med oss, vi vill inte få böter.

 

Billigt att hyra bil

Vi tog bussen till flygplatsen där vi hyrde bil från Bravacar www.bravacar.com  mycket billigare än i hamnen. Man blev upphämtad av personal vid flygplatsen och sen åkte man 5 min till biluthyrningsfirman. Man kunde även hyra inne i Funchal där man också hade kontor. Sen åkte vi in till turistbyrån inne i Funchal och hämta kartor över ön fick även en broschyr över alla vandringar man kunde göra. Den var till stor nytta. Under dagarna som vi hade bil åkte vi runt och gjorde flera vandringar. Se inlägg vandringar.

Vi besökte Saluhallen där vi fick smaka alla sorter av passionsfrukter och självklart köpte vi med oss några olika hem. Tyvärr var fiskmarknaden inte öppen eftersom vi kom sent på eftermiddagen men den får vi ta nästa gång. Efter detta fortsatte vi in till Rua de Santa Maria för att strosa omkring och titta på alla vackra målade dörrar. Vi besökte Cabo Girao 580 m ö.h där gick man ut på ett glasgolv så man kunde se rakt ner lite läskigt men bara bita ihop och gå ut. Efter en av våra vandringar som låg på nordost sidan passa vi på att bada nere vid Porto Moniz i lavapoolerna. Super häftigt ställe. 

 

Quinta do Lorde Marina

På där vi låg med båten har ett stort hotellområde men pga. av Corona hade allt gått i konkurs. Så det var lite ödsligt bara vi som bodde på båtarna sen kom det lite turister som strosade omkring, även dykfirman hade lite kunder. I viken innan hamnen ligger stranden Painha inte så stor men det fanns en bar. Det tog ca 20 minuters promenad.

Eftersom vår hamn är en av dom dyrare tog vi en sväng in till Funchal. Där visste vi att det var svårt att få plast men ville se hur det såg ut och prata med personalen. Man kunde även svaja utanför vilket var något vi hade funderat på. Priset var 43 euro samma som i hamnen vi låg i om man inte bokade 1 månad då skulle vi få ett bättre pris. Besökte även hamnen Calheta som ligger nedanför Funchal söderut. Det såg jättemysigt ut inte så stor hamn men bredvid fanns en badstrand. Man kunde även hyra bil vilket var ett måste tyckte vi då det låg lite avigt. Priset var var 32 euro om man stannade en vecka. Vi hade även fått tips om hamnen i Machico, Men då skulle vi ligga längst med en stenkaj med låg och högvatten. Priset var billigt 15 euro men vad hade gått sönder?

 Man kan konstatera att hamnpriserna var bra mycket dyrare än på Kanarieöarna. Vi lärde känna Patricia och Paulo Rocha som hade en HR 46. Dom bjöd in oss till Azorerna och Lissabon där dom hade flera bostäder.

 

Oväder på väg in

 Vår plan var att efter 1 vecka skulle vi flytta oss ner till Funchal och svaja några dagar för att sedan lägga oss vi Calheta. Men någon dag innan vi skulle lämna såg vi att det var oväder på väg in över ön. Det skulle blåsa upp till 53 knop i 3 dagar. Så vi beslöt att stanna kvar. Det var full rulle i hamnen innan ovädret skulle komma in. Janne dök ner och drog extra liner. När första natten var över och det var lugnt, passa man på att flytta om båtarna och vi fick en plats längs in i hamnen. Hamnpersonalen var lite oroliga över bryggornas kondition. Det kändes skönt att man tog det på allvar. Emma förtöjdes åt alla håll och kanter. Men den natten som det värsta skulle komma blev det jättelugnt.

Vi stannade kvar ytterligare 2 nätter och när vädret dragit förbi gick vi ut och la oss på svaj i viken som ligger öster om hamnen. Det blev två härliga dagar med större frihet. Vi tog fram våra dykgrejor och körde några test dyk. Helena hade inte dykt på ett tag.

Inte klara med Madeira

Vi blev jätteförtjusta i Madeira härliga människor och naturen är en upplevelse. Det vi saknade var mataffärer, efter vår tid i Las Palmas där Dinos affärerna låg i varje hörna var vi nog lite bortskämda. Vi hittade bara mindre affärer och i dom större var utbudet dåligt.

Vi var inte klara med Madeira det kände vi båda två, ville gå på mer vandringar och besöka vindistrikten. Allt styrs mer eller mindre av vädret när man bor på båt så tänkte vi om. Vädret skulle ge oss hyfsade vindar upp till Porta Santo. Så vi drog upp ankaret och lämnade underbara Madeira för denna gång. Seglingen blev härlig med 12 knop halvvind och stålande sol. Efter bara en halvtimme fick Janne napp och drog upp en tonfisk. Seglingen tog oss 5,5 timmar.

 

Translate »