När man tar sig in i Rabat hamnen måste man komma in vid högvatten som är runt kl 7.30 eller 18-19 tiden. Man måste också få hjälp av lots in i hamn. Vågorna får inte vara mer än 2 meter då stänger man hamnen. Vi hade 155 Nm och en nattsegling framför oss. Tydligen skulle det finnas mycket ytnät längst Marockos kust vilket vi var rädda att fastna i. Natten bli lugn vi får gå för motor. Enligt prognosen skulle vi få bra vindar, men vindarna vänder så vi får vind och vågor emot oss. Izusa väljer att gå emot land och vi håller kvar vår kurs. eftersom vi har så olika båtar. Vi börjar bli oroliga att vi inte kommer hinna in till kl 18-19. Vi gör 4 knop och beräkningen var gjord på 5.5 knop. Izusa hör av sig och tror inte att dom ska hinna in heller. Det går några timmar och Izusa ropar att dom har fått bra vindar och tror att dom kommer hinna. För oss ser det fortfarande mörkt ut vi hade fågelvägen hade vi 15 nm men med allt kryssande hade det blivit 30 nm. Men vi vill inte ge upp vi försöker pressa Emma så mycket vi kan. Det fanns ingen direkt plan B. Casablanca var stängd och Mohammedia (fiskehamn) var för grund för Emma. Men vid 16 tiden avtar vinden och vrider. Så vi får bra segling och kommer in vid 17,30 tiden. Så skönt.

Vi ropar upp och lotsen kommer och hämtar oss. När man kommer in vid inloppet förstår man varför dom stänger vid för höga vågor. Finns inget skydd utan Atlantens vågor gör att man surfar in med båten. Det är ett långt inlopp och folk på kajen vinkar och hälsar. Vi lägger oss vid ankomstbryggan och väntar in tull och polis. Dom kommer ombord och massa papper ska fyllas i (men inte lika många som i Portugal) tar även våra pass. Sen öppnar dom skåp och kollar runt. Mest för syns skull känns det som. Jättetrevliga och artiga (t.o.m. skorna tog dom av sig). Sen kom hamnkapten i gummibåt och visade oss vart vi skulle ligga. Hjälpte även till att förtöja.

Vi besökte medinan på Rabat sidan som kändes lite mer turistig än den på på Salè sidan som ligger på andra sidan floden i Rabat. Men på båda kunde man hitta allt mellan himmel i jord, kycklingen flås mellan du väntar., kebaben kostar 8 kr och färskpressad granatjuice 10 kr . Vi upplevde att det var billigare på Salè sidan. Men det är väldigt billigt här. Framför allt frukt och grönt. Mandariner 3 kr per kg. 1 dirham var lika med 1 kronor lätt att räkna. Janne passa på att fixa skägget och även Helena åkte in under saxen 50 kr per person.

Vi träffade på Svea Sailing – Lina och Paul som kom över på en fika. Vi kontaktade dom innan vi åkte till Marocko eftersom vi hade sett att dom var i Rabat. Deras norska vänner på båten Leans – Morten,Kristin, Elias och Ellen dök upp och hälsade. Båda båtarna ska gå med Viking Explorers 2020.

Vi åkte tåget till Fez. På tåget träffade vi på ett annat gäng som skulle till medinan så vi gjorde sällskap och hyrde en guide tillsammans som tog oss runt och det var nog tur annars hade vi kanske inte hittat ut. Enligt oss var det en mindre turistfälla tog oss in till ställen där vi förväntades handla och lunchen var dyr och inte alls god. Men vi fick se garveri och väveri mm. 100 kr per person för en hel dag med guide.

Vi promenerade upp till Kasbah des Oudayas. Jätte mysigt små gränder där alla hus var blåa och vita. Man fick en fantastisk utsikt av hamninloppet och den dagen vi var där var vågorna mer än 2 meter. Då förstog man varför hamnen stängde.

Efter 6 dagar fanns det ett väderfönster där vågorna var ok för att komma ut från Rabat. Vi hade kunnat stanna längre för att se mera men vi vågade inte chansa. Det var flera båtar som hade blivit fast i flera veckor pga för höga vågor. Vi fick höra att det var 14 båtar som skulle lämna samma dag som oss. Vi skulle gå två och två.  Angöra vid tankbryggan där även polisen hade kontor då man var tvungen att deklarera ut. Vi behövde tanka så vi passade på dagen innan och fyllde disel. Billigt 11 kr/litern.

Vi har rest runt i många länder men aldrig har vi upplevt att alla har varit så hjälpsamma och trevliga. Kommit fram och frågat om vi vill ha hjälp, varit nyfikna på oss, bjudit oss att smaka på deras mat mm.  Alla är så himla trevliga helt fantastiskt ställe.

Vi har haft underbara dagar.

Translate »