Janne duschar
Seglade över Atlanten på 15 dagar
Janne panerar fisken vi fått
Janne passar på att vila
Spirad stor och fock
Vi har kommit halvvägs SKÅL

Dåligt med vind

Vi seglade över Atlanten på 15 dagar. Dom första dagarna hade vi dåligt med vind så det blev lite motor men när vinden kom kunde vi under 2 dagar segla med gennaker. Resten av resan spirad genua/fock. Efter 1 vecka fick vi höga vågor 5-6 meter vilket gjorde att vi fick en översköljning en natt. Det gick bra men den natten satt vi uppe tillsammans. Men vågorna lugnade ner sig efter 1 dygn.

Vädret strålande sol och 25-27 grader under hela resan. Inga squells. Sista dagarna kom det lite regn på natten. Det som har varit jobbigt är att det har varit vågor från och till som kommit från alla håll.

 

Livet ombord

Livet ombord fungerade bra vi satt 3 timmars pass som var ett bra schema för oss. Mat och bakning fixade Janne galant trots att det rullade bra ibland. Dagens höjdpunkt var att få läsa mailen som vi fick via vår Iridium Go. Så när vi upptäcker att man stängt ner vårat abonnemang trots att vi betalt till den 31 dec blev vi förtvivlade. Ingen kontakt med omvärlden och tänk om vi skulle behöva hjälp. Hade inte sett någon båt på hela tiden men på julafton fick vi se ett fraktfartyg. Vi ropade upp på VHF och bad honom kontakta Jannes äldsta dotter. Han återkommer efter 10 minuter och berättar att hon hade varit så orolig men blev även jätteglad att han ringde. Kändes skönt trots allt. Vi fick en Dorado men den var så stor så det blev fullt i frysen, så det blev ingen mer fiske efter att den kom upp på båten. Denna gången la vi den i en Ikea påse så att allt blod samlades upp och inte förstörde teakdäcket.

 

Problem som hände under resan

Vi tyckte att en av generatorerna laddade dåligt trots att den var ny, som tur var hade vi kvar den gamla som vi satte tillbaka. Sen konstaterade vi att eftersom vi seglade hela tiden så laddades dom inte upp på samma sätt som när vi åker runt och nästan alltid sätter på motorn. Våra solceller på 700 W och vindsnurran räckte inte till så vi fick starta motorn 1 timme varje dag, detta gav oss även varmvatten.  Det som drog mycket ström var frys och autopiloten som gick hela tiden extra mycket pga vågorna. Vindsnurra började vibrera så Janne fick klättra upp (när det va hyfsat lugnt med vågorna) och ta ner bladen och justera dessa. Att man stängde av vårat abonnemang (se ovan) men det erkände PredictWind sen att dom gjort fel. När vi mailade om att vi ville stänga av den 31 dec trodde dom att vi seglat över. Vi fick pengarna tillbaka för dec månad.

 

SSB radio

Som tur var kunde vi via SSB radion kontakta Janne Hult som uppdaterat FB. Även Ulf Svensson skickade vi mail till via Kevin på Lady of Lorian. Ulf skrev på vår predict wind track och Facebook. Via SSB radion hade vi varje kväll även kontakt med Kevin som gav oss väder info mm.

 

Tobago

Vi tog en chansning och seglade till Tobago. Man skulle inklarera i Trinidad det visste vi men hade även hört att andra kommit in direkt till Tobago. Kl 02 ankrade utanför Charlottenville. Men dagen därpå fick vi nej så det va bara att bestämma Trinidad eller Grenada…. Om vi skulle till Trinidad skulle vi behöva göra PCR test när vi kom och när vi skulle lämna landet 3000 kr per person dessutom svår med vindarna tillbaka till Tobago.

Nej så vi beslöt att nattsegla till Grenada. Som tur var kunde vi köpa frukt i hamnen innan vi seglade iväg.  Men innan vi segla iväg köpte vi en hummer som vi kokade under seglingen. Det var ju ändå nyårsafton.

Vi är stolta att vi på 15 dagar seglar över Atlanten eftersom detta är våran fösta segelbåt.

 

Rensad och klar
Vindsnurran justeras
Soluppgång
Translate »