Seglar mot Madeira igen så härligt. Om vi hade lämnat den dagen vi tänkt oss hade vi fått bra seglarväder. Men vågorna var 4 meter vilket gjorde att vi fick vänta en dag. Vågorna var mindre men bara 20 knop medvind så vi fick köra motor och hade dessutom motström. Stöta med segel vilket gjorde att vi fick en behagligare resa. Vår gamla dam behöver mycket vind för att vara nöjd. Vi fick sällskap av delfiner, man blir alltid lika glada när dessa fantastiska djur dyker upp.

När vi kom fram mötte Jörgen och hamnkapten oss. Vi hade fått plats i hamnen men när vi kontakta polisen meddelade dom att vi inte fick gå iland. Tänkte nu åker vi väl på en pinne i näsan igen. Men det kan det vara värt hela stan var jul pyntat så härligt och vackert. Vid lunch dagen därpå ringde dom och meddela att vi inte behövde göra någon ny test. Toppen bara att gå iland.

 

Jul i Funchal
Julmarknad Funchal

Det vi missade förra gången

Första vi gjorde var att gå och hämta bilen som vi hyrt. Sen åkte vi och handla mat. Vi hade även fått tips om att vi kunde parkera mittemot köpcentra La Vie. Kostade 45 kr dygn. Var en kort promenad på ca 10 minuter från hamnen.

Sist vi var här missade vi att åka linbanan upp till Monte för att därifrån åka släde ner. Så det var en av dom saker vi skulle göra. Sagt och gjort. Vi parkerade bilen i garaget bredvid linbanan och åkte upp. Det var riktigt härligt att åka linbanan. Innan vi åkte släde gick vi in till kyrkan och tände ljus. Sen var det dags för slädtur. Var lite oroliga att vi inte skulle kunna åka alla tre. Men det fixade dom genom att hämta en större släde. Ojoj vad vi skattade. Gick undan värre och det var en lång resa. Väl nere tog vi en taxi ner till stan.

Mitt i stan hade man julmarknad. Där kunde man se hur dom bakade Bole do Caco självklart köpte vi bröd med oss hem. 

Linbanan till Monte
Monte Church Sanctuary
Släde ner från Monte

Nyårsafton

På nyårsafton gick vi upp till Pico Ruivo den korta vägen. Det var 9 garder när vi började gå men när solen kom fram värmde den oss lite. Vi hade varit och köpt kött uppe vid saluhallen. Janne bjöd på en 3 rätters middag, som vanligt super gott. Efter middagen gick vi en promenad ut på stan. Man hade markerat upp stora fyrkanter för att folk skulle hålla avstånd pga. Covid.

Timman innan 12 slaget var det gott om plats och inte alls så mycket folk. Många båtar åkte ut och la sig på svaj utanför hamnen även färjan som går till Porto Santo gick ut och la sig. Vi valde att gå till båten för att se fyrverkeriet. Man började skjuta raketer från hamnen och sen såg man att från 10 olika platser uppe i bergen och på piren började man skjuta precis samma, så att allt matchade. Det var galet vackert och mäktigt.

Dagen därpå hade vi bokat in oss på Spa uppe på Quinta Splendida Wellness quintasplendida.com Vi började med ett pass på gymmet och sedan spabehandlingar. Insåg att man saknar gym, fast vi går mycket så är det skönt att lyfta skrot. Blev olja/saltskrubb och massage. Efter det var vi lena och utvilade.

 

Segla mot Madeira
Nyår Funchal
Spa dag

Flyga i Covidtider

Äntligen …. kom Gabriella med flyget hem. Hon skulle åkt hem den 2 januari via Amsterdam. Men när vi kom till flygplatsen blir vi informerade om att nya regler gällde efter nyår PCR test måste man ha med sig även via transit Amsterdam. Bara åka till båten igen och boka nya biljetter med KLM till den 5:e jan. Fixar en tid för test kostar 125 euro. Går smidigt får en tid den 4:e.

Nytt försök åker till flygplatsen men får veta att det inte finns någon bokning. Då har KLM avbokat biljetten pga av att den är köpt via Kiwi.com men ej meddelat detta till Gabriella. Åker till båten igen. Pratar med KLM som erkänner att dom gjort fel. Men erbjuder en ny biljett den 9:e och att vi ska ringa Kiwi (där biljetten är inköpt) så att dom eventuellt kan återbetala resan.

Gabriella måste hem den 6:e för hon måste hem och jobba. Vi ringer Kiwi men dom tar bara emot samtal om man har ett boknings nummer. Så vi bokar en ny biljett den 6:e och kan då ringa Kiwi. Förklarar vad som hänt. Kiwi säger att KLM får återbetala biljetten. Får ta striden när hon är i Sverige bara hon kommer hem. Vad händer jo kl 22  (1,5 tim efter bokning) får vi mail att det var fullt på planet. Bara börja leta efter nya biljetter. Till slut boka vi via två olika flygbolag via Lissabon / Amsterdam så hon skulle vara hemma dagen därpå kl 23. Aldrig mer ska vi boka med Kiwi.com.

 

Extra dagar

Men vi fick några extra härliga dagar med Gabriella. Vi gick vandringen med dom 25 vattenfallen. Åkte upp och fick en fantastisk utsikt över Nunnornas dal där regnbågen tittade fram. Efter det åkte vi till Camara de Lobos och en härlig lunch. Den här gången Villa do Pescado som är en fiskrestaurang. Vi hade även tidigare ätit på Villa do Carne och som låg bredvid men det är en köttrestaurang. Båda hade bra mat.  En dag öste regnet ner då såg vi Tillbaka till Eden. Så roligt att se en gammal serie.

Marknad i Santana
Helena o Gabriella 25 vattenfallen
På väg till 25 vattenfallen

aNågra dagar till 

Det blev tomt när Gabriella hade åkt hem. Men man får vara glad för det man får. Innan jul hade Helena skickat efter julklappar till kapten. Eftersom paketet inte hade kommit innan vi lämnad Porto Santo gick vi till posten och bad dom ändra adressen. Vi såg i appen att paketet hade ankommit till Porto Santo. Sen efter två dagar kom det till Funchal, 38 dagar. Så det blev en julafton extra. 

Vi behöll bilen några dagar extra vilket gjorde att vi kunde åka upp och gå PR14. Som var lite ”blöt” på vissa ställen av allt regn, så skorna åkte av. På vägen hem stannade till vid Miradouro and Beach access. Man gick upp för en trappa genom en tunnel i berget och möts av en härlig utsikt.

Eftersom det fortfarande var blåsigt och våra fendrar började komma in på sista versen, bestämde vi oss för att köpa några nya. Fanns en båtaffär i hamnen men dom hade inte något större utbud. Men Jörgen tipsa om Naútica Madeira Chaconom, Estrada do Garajau 159 Santa Cruz . Det var en bra affär så det blev två nya fendrar och lite tampar. 

Hamnkillen hade rekommenderat oss att åka till Churrascaria OPasto https://www.facebook.com/ChurrascariaOPasoDet var verkligen ett bra tips. Vi valde en rätt med 7 olika kötträtter. Personalen kom in allt eftersom med spetten så skar han av och servera vid bordet. Inget flott ställe men otroligt gott och trevligt. 

Åkte även runt och kollade tvätt automater. Men konstaterade att det inte var så dyrt i hamnen 13 kg 7 euro, 20 kg 10 euro. Torkning 10 min 1 euro. Så vi passade på att stortvätta. Vädret var så dåligt så det gick inte att hänga ute och eftersom vi skulle börja svaja var det skönt att få allt tvättat.

 

PR 14 skor av
 Miradouro and Beach access
Bra båtaffär
O Pasto Grill House

Vädret

Vi hade fortfarande stökigt väder. Bytte plats i hamnen till en bättre trodde vi. Men första natten pga. det blåste sydost och vågor svepte in i hamnen åkte vi runt som i en torktumlare. Knirr och knarr fendrar som gnissla. Vi säkra upp med fler tampar och köpte en fenderboll. Ingen sömn den natten. Men vinden vred om och det blev lugnare. Det var kallt vi körde värmare varje morgon och Helena köpt tofflor. Vi lämnar Madeira då ligger det snö på bergstopparna.

Planen var att stanna vid Selvagensöarna som är en portugisisk ögrupp som ligger mellan Madeira och Kanarieöarna. Hade fått tillstånd att besöka det behövs efter som det är naturreservat. Men tyvärr fick vi hoppa över pga. dåliga vindar.

Konst i Funchal
Janne och Ronaldo
Snö på bergen
Translate »