Vi seglade iväg och fick en fin segling till St Lucia och gjorde ett natt stop i Rodney Bay. Nästa dag blev det bra med vind men stökiga vågor över till Martinique. Resan var bara på 4 tim så det gick fort.

Inklarera

Väl framme så skulle vi inklarera men då var det stängt tis och ons. Typiskt. Vi hade ingen lust att ta oss in till marinan eftersom vi inte hade någon antingen test. Alla sa att det var bättre att gå in och göra via en dator där inga tester behövdes uppvisas. Vi frågade ett franskt par om dom visste något annat ställe. Ja bensinstation inne vid marinan men dom stänger kl 17 och kl var 16. Då erbjöd dom sig att köra oss dit och damen ringde även till macken och bad dom vänta på oss. Dessutom så väntade paret på oss och vi fick åka med till Carrefour som är en stor mataffär. Vilken lyckodag.

Vandring Montagne Pelée

Vi hyrde bil och åkte vi bil till norra delen av Martinique och vandrade upp på Montagne Pelée 1395 möh, som är en aktiv vulkan. Senaste utbrottet var 1932. Vandringen var brant, uppför var ok men nedför var lite knepigare. Men väl på toppen var det en härlig utsikt, mycket grönt och härliga blommor.

Montagne Pelée är främst känd för sitt utbrott 8 maj 1902 och förödelsen den skapade, 1900-talets värsta vulkanutbrott. Glödande, utsläpp av gas, aska rörde sig in över staden med en hastighet av 130–150 meter i sekunden och på ett ögonblick förstörde staden och dödade i stort sett alla dess innevånare. Utbrottet orsakade mellan 26 000 och 36 000 dödsfall och förstörde staden Saint-Pierre, Martiniques dåvarande huvudstad belägen åtta kilometer från vulkanen.

Vi åkte vidare ner till Saint-Pierre och besökte ruinerna av Eglise du Fort de Saint-Pierre som förstördes av utbrottet.

Vidare längst kusten stannade vi på Anse Carbet där C Columbus landsteg år 1502. Han kallade Martinique ”den vackraste platsen på jorden”.

Vandring Montagne Pelée
Vandring Montagne Pelée

Besöker fler rom fabriker

När vi hyrde bil blev det många besök på olika rom fabriker. Det finns många men vi besökte 3 st, La Favorite och JM där fick vi följa produktionen och vid Habitation Clement fanns det en underbar park med fantastiska konstverk och även herrgården fick vi besöka.

Många flaskor blev det
Helena i romfabriken La Favorita
Romfabriken La Favorite
Provsmakning på JM
Habitation Clement
Helena bland sockerrör
JM romfabrik

Äntligen skulle vi få handla

Vi hade hört så många prata om Martinique, där fanns det ost, vin ja allt som man saknat. Att ta sig in till staden från Sainte-Anne med lill Emma var oftast skumpigt och det var en bra bit in. Men vi hittade en affär som vi gillade med bra utbud och bra priser Leader Price. Där fanns en brygga som man kunde lägga till vid och sen var det bara några meter upp till affären. Vi hittade frysta grillspett, korvar, bra frukt och grönt. Ja vi var super nöjda.

Passade även på att tvätta, fanns ett bra tvätteri inne i hamnen. Medan vi tvättade åt vi middag. Fick tips om att det fanns Mangroveträsket långt in i hamnen så dit åkte vi. Det var magiskt.

Plage des Salines

Båten Hoppetossa hade gett oss tips om standen Plage des Salines. Så en dag tog vi lill Emma in till Sainte-Anne och vandrade längts kusten. Vi passerade flera ständer. Janne tog sig en tur i den stora gungan som fanns på en av ständerna. Någon av ständerna vi passerade var det som vanligt nakenbad. Fattar inte varför vi alltid hamnar på dessa stränder. Men efter att vi gått någon timme var vi framme. En lång och härlig strand. Helenas höft hade gjort sig påmind om att den fanns så vi gick för att ta bussen. Den skulle komma om 20 minuter fick vi höra, toppen blir bra. Men kom det någon buss NEJ bara gå hela vägen hem 5 km med värkande höft.

Janne leker vid Sainte-Anne
Standen Plage des Salines

Diamond Rock

Seglar upp till Grand Anse D’Arlet och gick förbi Diamond Rock. Lite historia gällande denna klippa.

I början på 1800-talet var Napoleon härskare över Europa, men britterna hade fortfarande den största kontrollen över Karibiska havet.

Antalet brittiska skepp var alltid otillräckligt och något kom på att Diamond Rock var en bra plats att stationera ett fartyg på, om dom hade haft ett. Då bestämdes det, att klippan skulle bli ett skepp.

Det var en stor bedrift att klättra upp till bergstoppen och utrusta den med kanoner och tillräckligt med förnödenheter och vatten för en hel besättning.

Dom lyckades och under 18 månader var H.M.S. Diamond Rock en obehaglig överraskning för skepp som seglade till Martinique.

Napoleon blev rasande, för det var hans käresta Josephines födelseort. År 1805 beordrade han att klippan skulle fritas och han lyckades.

******************************************

Beläget vid Anse Caffard , på en klippa som ligger mittemot Dimond Rock byggdes Cap 110 Memorial 1998 med anledning av 150-årsdagen av slaveriets avskaffande.

Platsen valdes som en hyllning till offren för den sista förlisningen av ett slavskepp i Martiniques historia, som inträffade under en våldsam storm 1830 (endast 86 överlevande av 300).

Diamond Rock
Cap 110 Memorial
Besök vid slavby
Translate »