Kasta loss

Vi skulle segla med Viking Explorers över Atlanten. Hade dåligt med vind så vi gick för motor. Vi hade problem med att se oss själva på trackingen men efter att vi startat om Iridiumgo så blev vi synliga på PredictWind. Helena gick ner för att stuva undan några saker i aktern. Sen bara smäller det till i båten. Ingen förstår vad som händer. Vad gick vi på….grund? container? Vi ser att ena soffans underdel i salongen har lossnat, nästan alla durkar har åkt upp.

Vi började undersöka om vi tar in vatten. Men efter att vi har öppnat alla durkar så hittar vi inget. Men vi beslutar att vända vi hade åkt ca 2 tim. Vi kontaktade Oliver på Viking Explorers och han ska meddela hamnen att vi kommer komma in till hamnen.

Det var dom längsta timmarna i våra liv. På sjökortet finns det ett grund ser vi men som är dåligt utmärkt. Inte ens blått vatten och man måste zooma in väldigt mycket.

I hamn igen

När vi väl kommer in i hamnen väntade våra vänner på Izusa och Joy. Så fort vi lagt till dök Janne ner och undersökte skadorna.  Emma hade gått på ordentlig. När vi sedan börjar undersöka sipprar det in vatten vid mastfoten. Inte mycket men vi undersöker om det finns någon jour som kunde ta upp Emma. Men vi får besked att först om 2 dagar kan hon komma upp eftersom det är söndag och måndagen var helgdag.

Vi tar upp Emma på tisdag morgon. Sen tar vi kontakt med hjälp av Rolnatic (varvet) en besiktningsman som kan ge oss en rapport hur stora skadorna är. Vi ville få en oberoende besiktning. Vårat försäkringsbolag Y Yacht Insurance www.yyachtinsurance.com  ringer oss och meddelar att dom kommer komma ner på fredagen för att inspektera.

Dagarna som följer blir kaos. All mat vi bunkrat måste vi ta hand om. Både frys och kyl är vatten kylda så vi behöver vatten. Svårt när vi ligger på land. Men Janne kopplar om vatten från färskvatten så att frysen fungerar. Vi köper is till kylskåpet. Första natten sover vi på Emma. Men vi inser att det fungerar inte. Helena har fått en smäll på sitt knä som har svullnat upp och hon har svårt att gå. Att klättra upp och ner på en stega gör inte skadan bättre. Vi får tag i en lägenhet som vi hyr 1 månad. Efter första dagen med vår besiktningsman  inser vi att detta kommer att ta tid.

Känslorna

Går Emma att laga? Vad gör vi nu? All maten? All tid och pengar vi lagt på vår dröm.Det har varit många tårar och uppgivenhet. Men vi lever och det finns lösningar. Det blir inte Västindien i år. Men vi hoppas att vårat försäkringsbolag kommer återställa Emma. Sen är planen att vi stannar kvar på Kanarieöarna i år. Det finns många fina öar som vi inte har upptäckt. För att segla över Atlanten 2021 och då kanske med Viking Explorers..

Det som känns bra är att vi kommer närmare våra älskade barn, barnbarn och släkt. Bara några timmar bort. Vi kan flyga hem och dom till oss.

 

Som någon sa:

Det finns 2 sorters seglare. Dom som gått på grund och dom som ska gå på grund.

 

skada
Translate »