Så har vi uppdaterat våran segelbåt Hallberg Rassy 42. När vi köpte Emma var hon bra utrustad med det mesta. Men det fanns några saker som vi kände att vi ville uppdatera. Emma är från 1987 så hon har några år på nacken och har även seglat över Atlanten två gånger tidigare.

 

Dubbla grovfilter

På Emma fanns det 1 grovfilter och 1 finfilter till dieseln. Vi ville montera in ett extra grovfilter så att det fanns en backup om vi skulle få problem med dieseln. När man får problem med dieseln och motorstopp beror det oftast på att man fått in smuts i bränslet, vilket då genererar stopp i filtret. Om detta skulle hända kan vi snabbt koppla på grovfilter nr 2.

Victronsystem

Det batterisystemet som satt i Emma kände vi var lite gammalt, men det var helt fungerande. Men eftersom vi skulle vara ute några år ville vi ändå få bättre koll på elförbrukningen.

Eftersom vi hade uppgraderat batteribanken till 700 amp så behövde vi en kraftigare laddare. Reglerna säger minst 10% av batterikapaciteten. Detta klarade inte det gamla systemet av.

Vi valde att köpa ett Victron system eftersom vi hört att detta skulle var det bästa på marknaden. Det som också var stor fördel var att dom enheter man valda att köpa var kompatiple med varandra.

  • Laddare/inverter MultiPlus Compact 12v/2000w/80amp
  • Color control GX som sköter övervakningen. Wi-fi/blåtand.
  • BMV-702 batterimonitor med 500A shunt.
  • Multikontroll.
  • Isolationstransformator 3600w,115/230v,auto vxl.
  • BlueSolar MPPT 100/50 laddare.

Installationen var enkel.

Solceller 

På segelbåten Emma satt det 200W av äldre modell. Dom var monterade uppe på targabågen. Vi ville byta ut dom mot nyare och effektivare. Vi ville ha runt 700W vi hittade till ett bra pris hos NordicSolar www.nordicsolar.se. Märket var Qsels M325DUO vilket skulle  garanterade 650W.  Dom var större till ytan 200×168  så det behövdes göras en ny ram. Janne svetsade en rostfri ram med ben som han monterade på den gamla anordningen. Vi beställde dom på nätet. Vi har under vår resa uppmät 723W.

 

Wifi-antenn

För att komma åt ett wifi nät från någon tex restaurang hade vi inhandlat en bullet antenn. Detta var främst när vi skulle komma ner till Karibien. På våran resa ner genom Europa hade vi Telenor med 100G i månaden och för att förstärka den signalen hade vi köpt 3/4 G antenn rundstålande märke Induo Goa 01.  Finessen med den var att den är rundstrålande 360 grader. Den är i sin tur är kopplad till en router RUT950 som ger oss vårat wifi ombord.

Kök och badrum

I köket, vid frysen och toalett fanns det bänkskivor som  var i laminat. Det gav ett mörkt intryck och lite omodernt. Så vi ville byta ut dessa mot corian. Vi var osäkra på hur det var monterad. Misstänkte att det skulle bli svårt att demontera skivan utan att förstöra övrig inredning. Ställde frågan på Face Book och även en person som arbetat på Hallberg Rassy fick svar att det inte skulle gå utan att vi skulle få ta  bort alla kantlister och ta bort alla pluggar. Det var vi inte beredda på att göra eftersom dessa var i super skick. Funderade på att använda en multisåg. Men vi var inte säkra på det heller.

Så vi beslöt att vi skulle börja med toaletten. För att se hur den skivan var fastsatt. Det visade sig att den var limmad och satt med spikar. Vilket gjorde att arbetet var lättare än vi trodde och vi blev super nöja med resultatet. Passade även på att klä väggarna runt spisen och med rostfritt.

Ny bänkskiva
Gammalt kök
Rep av kök
Gammalt kök

Extra vattenfilter

När vi fyller på vatten från land har vi alltid partikelfilter och nästan jämt kolfilter beroende på vattenkvaliten.

Under diskbänken har vi ett aktivt kolfilter till kranen i köket.

 

Autopilot

På Emma fanns det en autopilot modell Autohelm 6000 äldre modell. Vi har haft lite problem med den några gånger. Flera av våra vänner som seglat över fick problem med sina autopiloter och fick hand styra, så beslutet var inte svårt att fatta.

Drivenheten fungerade och var utbytt sen tidigare så det var bara styrdatorn och kompassen som vi skulle byta. Eftersom Raymarin som tidigare var Autohelm, blev det en Raymarin ACU 400 med fjärrkontroll. Det skulle bara var att plugga in allt. Emma hade redan Seatalk NG (NMEA2000) installerad. Detta innebar att vi kunde koppla ihop detta med B&G vår plotter.

Det som var lite utmanade var att installera roders givaren. Mycket mätande och klurande för att få den rätt placerad på kvadranten. Kompassen sattes på samma ställe som tidigare.

Vi upptäcka även att vår plotter hade en videoingång som skulle kunna ta emot signalen NMEA183 från AIS sändaren. Det vi fick göra var att ta reda på vilka kablar som skulle kopplas ihop med varandra och löda dessa.

 

Batteribank

Båten Emma hade en batteribank som bestod av:

  • Förbrukningsbatterier 4×100 amp
  • Panda generator 65 amp
  • Startbatteri 2×65 amp
  • Boat truster 1×110 amp

Förbrukningsbatterier byttes ut för dom var från 2012 och vi behövde en större bank. Valet blev agm deep cycle batterier 7×100 amp pga av ekonomi och säkerhet.

 

 

 

Translate »